Alzheimer Nedir?

Alzheimer hafızayı, düşünme becerilerini ve sonunda en basit işleri yapma yeteneğini yavaşça yok eden, geri dönüşü olmayan bir beyin hastalığıdır. Hastalık çoğunlukla 60’lı yaşların ortalarında görülmekle birlikte çok nadir olarak 30’lu yaşlardan sonra da görülebilir. Alzheimer, yaşlı yetişkinlerde en sık rastlanan Demans çeşididir. 

Hastalık adını Dr. Alois Alzheimer’dan alır. Dr. Alzheimer, 1906 yılında sıra dışı akıl hastalığından ölen hastasının beynini incelediğinde birçok anormallikle karşılaşır. Hastanın yaşadığı hafıza kaybı, dil problemleri ve öngörülemeyen davranışlarının kaynağının bu anormalliklerden kaynaklı olabileceğini düşünür. 

Bugün Dr. Alzheimer’ın tespit ettiği anormallikler hastalığın temel özelliklerinden bazıları olarak kabul edilir. İlerleyen yıllarda beyindeki nöronlar arasındaki bağlantıların kaybının Alzheimer’da önemli bir rol oynadığı düşünülmeye başlandı. 

Oluşan hasar başlangıçta hipokampüste yani beynin hatıraları oluşturduğu merkezdedir. Nöronlar öldükçe beynin diğer kısımlarına da yayılır ve beyin dokusu önemli ölçüde küçülür. 

60’lı yaşların ortasını geçmiş, araba kullanmakta, yemek pişirmede, fatura ödeme gibi günlük işlerinde zorluk yaşayan, aynı soruyu tekrarlayan, sürekli eşyalarını kaybeden veya garip yerlere koyan bir yakınınız varsa uzman görüşü almanızda fayda vardır. 

Alzheimer hastalığında yapabilecekleriniz hakkında daha fazla bilgi almak için A-Dora Huzurevi şubelerini arayabilirsiniz.