Hafif bilişsel bozulma ve Alzheimer’ın sadece yaşlıları etkilediği yönünde yanlış bir kanı vardır. 40’lı yaşlarındaki insanlara “Genç Başlangıçlı Alzheimer” tanı koyma sayısı giderek artmaktadır.
Hafif Bilişsel Bozulma, kendi mahallenizde kaybolmanıza veya az önce izlediğiniz filmin konusunu unutmanıza neden olabilir. Hafif Bilişsel Bozukluğu olan kişilerde Alzheimer veya Demans semptomlarının gelişme riski yüksektir.
Araştırmalar bilişsel azalmanın 45 yaş civarında başladığını göstermektedir. Alzheimer’lı bireylerin yaklaşık %10’u 65 yaşın altında ve birçoğu 30’lu yaşlarından olmak üzere Hafif Bilişsel Bozulma semptomları yaşamaya başlamıştır.
Erken Başlangıçlı Alzheimer, ebeveynlerinde Alzheimer hastalığı olan bireylerde daha sık görülür. Ama asıl büyük sorun yaşama biçiminde gibi görünüyor. Artan sayıda çocuk ve genç, obezite, fiziksel aktivite eksikliği, enflamatuar bozukluklar ve diyabet gibi beyin sağlığını tehdit eden faktörlerden etkilenmektedir. Bu rahatsızlıklara bağlı olarak, ilerleyen yaşlarda hipertansiyon gibi başka rahatsızlıklar bilişsel düşüşü hızlandırır. Aşırı kilolu orta yaşlılarda Alzheimer görülme riski %80 artmaktadır.
Yaşam tarzına bağlı olarak ortaya çıkan bazı faktörlerin adları Alzheimer’a neden olanların başında yer almaktadır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
- İnsülin direnci
- Şeker hastalığı
- Obezite ve fazla kilolu olmak
- Aşırı karın yağı
- Depresyon
- Yüksek tansiyon
- Yüksek kolesterol
- Fiziksel egzersiz eksikliği
- Sosyal stimülasyon eksikliği
Beyin sağlığı için yapılacak diyetler çok zor değildir. Düzenli egzersiz yapmanın önleyici etkiye sahip olduğunu gösteren pek çok kanıt bulunmaktadır. Küçük yürüyüşler yapmak Alzheimer riskini önemli ölçüde azaltabilir. İnsülin direnci riskini azaltmak için, tatlı, gazlı içecekler, meyve suyu, makarna, ekmek, hamur işleri, pirinç, patates mısır gibi içecek ve yiyeceklerden uzak durulmalı, ayrıca “rafine edilmiş karbonhidratlardan” arındırılmış düşük karbonhidratlı bir diyete geçilmelidir.