Kendinize veya bir sevdiğinizde Parkinson olup olmadığını söylemek zor olacaktır. Aşağıda hastalığın bazı belirtilerini göreceksiniz. İşaretlerin hiçbiri tek başına endişelenmenizi gerektirecek durumlar değildir. Ancak birden fazla belirtiyi sürekli olarak yaşıyorsanız doktorunuzdan randevu almanızda fayda olabilir.
Titreme
Başparmağınız veya parmaklarınızdan biri ya da çenenizde hafifçe ve geçmeyen titreme Parkinson’un en yaygın işaretidir. Yaptığınız egzersizlerden sonra strese veya yaralanmalara bağlı olarak yaşanan titremeler normaldir. Ayrıca kullanılan bazı ilaçların etkisiyle de titreme görülebilir.
Küçük El Yazısı
Harflerin küçülüp, yazım şeklinin değişmesi… Bir sayfada yazı yazarken harflerinizin boyutlarının küçüldüğünü ve sözcüklerin bir araya toplandığını fark edebilirsiniz. El yazısındaki değişiklik, “mikrografi” adı verilen Parkinson hastalığının işareti olabilir. Bazen elleriniz veya zayıf düşebileceği veya ilerleyen yaşla birlikte yazının değişebileceğini unutmayınız.
Koku Kaybı
Özellikle yiyeceklerden aldığınız güzel kokuları hissedemeyebilirsiniz. Muz, dereotu, turşu, meyan kökü gibi yiyeceklerin kokusunu almakta zorlanıyorsanız Parkinson riskini göz ardı etmeyin.
Koku alma duygusunun soğuk algınlığı, grip veya burun tıkanıklığına bağlı olarak kaybolabileceğini unutmayın. Ancak iyileşince geri gelmelidir.
Uyku Problemi
Derin uykudayken kabuslarla ani uyanmalar, uykuda ani hareketler dikkat edilmesi gereken hususlardır. Herkesin sorunlu bir gece geçirmesi normaldir. Aynı şekilde hafif uykudayken vücutta sarsıntılar olması yaygındır.
Hareketlerde veya Yürümekte Sorun Yaşamak
Vücudunuzda veya kollarınızda sertlik hissi veya yürürken kollarınızın salınımın dikkat çekecek şekilde değişmesi önemlidir. Bu sertlikler hareket ettikçe kaybolabilir. Ancak kaybolmuyorsa Parkinson belirtisi olabilir.
Kabızlık
Diyetinizde lifli gıdalar olduğu ve özellikle ağrı kesici olarak kullanılan bazı ilaçları kullanmadığınız halde bağırsak hareketleriniz yavaşlamışsa doktorunuzla görüşmekte fayda olabilir.
Düşük Ses
Çevrenizden sesinizin yumuşadığı veya kısıldığı şeklinde uyarılar alıyorsanız Parkinson’dan şüphelenmek gerekir.
Yüzde Maskelenme
Kendinizi iyi hissetseniz bile yüzünüzde depresyonda veya ciddi bir insan duruşunun oluşmasına “Yüzde Maskelenme” adı verilir. Yine dikkat edilmesi gereken durumlardan biridir. Kullanılan bazı ilaçlarda bu durumun ortaya çıkmasına neden olabilir.
Baş Dönmesi veya Bayılma
Ayağa kalkarken sık sık yaşanan baş dönmeleri, bayılma veya bayılma hissi sadece düşük tansiyona bağlı olmayabilir.
Duruş Problemi
Eskisi kadar dik duramamak, sersemlemiş bir görüntü vermek, yatık, hımbıl bir yürüyüş veya yürüyüş, Parkinson belirtisi olabilir. Tabi bu yaralanmaların veya bazı kemik sorunlarının sonucu olarak da ortaya çıkabilir.
Parkinson hastalığınız varsa ne yapmalısınız?
- Sağlıklı kalmak için doktorunuzla birlikte çalışın.
- Semptomları geciktirmek için düzenli bir egzersiz programı başlatın.
- İleride ihtiyaç duyacağınız desteği sağlayacak kişilerle konuşun.
A-Dora Huzurevleri – Özel Bakım Üniteleri Alzheimer, Demans, İnme gibi rahatsızlıkların yanı sıra Parkinson konusunda da uzmanlaşmış bir kurumdur. Huzurevi personelimiz Parkinson hastalığı ile ilgili tüm eğitime sahiptir.
Kendinizin veya sevdiklerinizin yaşadığı tüm sorunlarla ilgili olarak bize ulaşabilirsiniz.