AD-ARTS Konferansı-Alzheimer ve Demanslı Bireyler İçin

Türkiye Alzheimer Derneği’nin düzenlediği, AD_ARTS isimli Erasmus projesi 6 Eylül 2021’de tamamlandı. Kapanıştan önce Dernek, 2 oturumdan ilki olan “Final Conference” düzenleyerek, Kurucumuz Aynur Gökkaya’nın yer aldığı bir söyleşi organize etti.

Zoom’da gerçekleştirilen konferansın ilk oturumu 6 Eylül 2021 tarihinde aşağıdaki programa göre Türkçe olarak gerçekleştirildi ve konferansa hastalar, bakım verenler, profesyonel bakıcılar, sanat terapistleri, ilgili/yetkili kuruluşların temsilcileri ve diğer ilgili paydaşlar izleyici olarak, programda belirtilen kişiler konuşmacı olarak katıldı. Bu oturuma ilişkin izlenimler, soru & cevaplar, anket sonuçları 2. Oturumda katılan tüm proje ortaklarına sunulacak şekilde kurgulandı. Bu oturum İngilizce olarak ve 2 bölümde gerçekleştirilecek: 1. Bölüm-45 dakika: Demans ve Sanat Terapileri ve Yardımcı Teknolojiler ve 2. Bölüm-45 dakika: Projenin web sayfası, entelektüel çıktıları ve sonuçlarının tartışılması.

ALZHEIMER VE DİĞER DEMANS HASTASI KİŞİLERİN YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAYA YÖNELİK DİJİTAL ARAÇLARLA DESTEKLENEN YENİLİKÇİ YARATICI SANAT TERAPİLERİYLE EĞİTİM PROGRAMI TASARLANMASI.

Kısa adıyla “AD-ARTS” olarak anılan Projemiz, ERASMUS+ PROGRAM 2019 kapsamında, İNOVASYON VE İYİ UYGULAMALARIN DEĞİŞİMİ İÇİN İŞBİRLİĞİ; Ulusötesi Stratejik Ortaklıklar, eğitim, öğretim ve gençliğin bir veya daha fazla alanına hitap eden girişimler geliştirmeyi ve eğitim, öğretim ve gençlikle veya diğer ilgili alanlarda yer alan farklı kuruluş türleri arasında yeniliği, deneyim ve bilgi alışverişini teşvik etmeyi amaçlayan KEY ACTION 2’de yürütülmekte olup, Alzheimer ve diğer Demanslı kişilerin, bakım merkezleri dışında yakınlarıyla işbirliği içinde Yaratıcı Sanat Terapilerine katılımları ve ayrıca Yaratıcı Sanat performanslarına aile ve profesyonellerin katılımıyla sosyal katılımını teşvik eder.

AD-ARTS, Dijital Araçlarla desteklenen Yaratıcı Sanat Terapilerinin uygulanması ile ilgili bilgi ve araçların aktarılması yoluyla, Alzheimer ve diğer Demanslı yetişkinleri destekleyen aile ve profesyonellerin yetkinliklerini genişletmek ve geliştirmenin yanı sıra, temel dijital becerilerin geliştirilmesini de desteklemektedir.

Program:

13:00-13:05 Açılış ve TAD Genel Müdürü Füsun Kocaman’ın karşılaması

13:05-13:15 Projenin Tanıtımı: AD_ART, TAD Genel Müdürü Füsun Kocaman

13:15-13:35 Demans Nedir? Demans hastalarının orta evredeki davranış kalıpları nelerdir? TAD Başkanı (nörolog) Prof Dr. Başar Bilgiç

13:35-13:40 Soru-Cevap

13:40-14:00 Yaratıcı Sanat Terapileri (CAT) Nedir? CAT’in engelliler için faydaları nelerdir? Sanat Terapisi Nedir? Psikolog & Sanatçı & Sanat Terapisti Elmira Bas

14:00-14:20 Müzik Terapisi Nedir? Müzik Terapisti Ruhi Cem Palabık

14:20-14:40 Dans Terapisi Nedir? Dans Terapisti Jale Uçar

14:40-14:50 Drama Terapisi Nedir? Drama Terapisti……. (Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuarı Tiyatro Bölümü tarafından belirlenecek)

14:50-15:00 Soru-Cevap

15:00-15:20 CAT, Ev Ortamlarına Nasıl Uygulanır? Psikolog & Sanatçı & Sanat Terapisti Elmira Bas

15:20-15:40 CAT Kurumsal Ortamlara Nasıl Uygulanır? Aynur Gökkaya ADORA Huzurevi Müdürü

15:40-16:00 CAT için kullanılan ICT araçları nelerdir? TAD Genel Müdürü Füsun Kocaman

16:00-16:15 Soru-Cevap

16:15-16:30 Anket ve Kapanış

Adora Huzur Evi internet sitesinde yer alan hiçbir içerik kaynak gösterilmeden alıntılanamaz, izinsiz olarak kopyalanamaz veya başka mecralarda yayınlanamaz.