Alzheimer ve Demans’lı Bireyler İçin Beslenme Önerileri

A-Dora Huzurevi’nde yiyecekler huzurevi sakinlerinin durumlarına uyun şekilde hazırlanmaktadır. Alzheimer, Demans, Parkinson, Felç gibi geriatrik rahatsızlıklar yaşayan bireylerin beslenme biçimleri ve içerikleri de değişiklik gösterir. 

Örneğin Alzheimer hastaları bir gün gayet iştahlıyken, başka bir zaman, gün boyunca hiç acıkmayabilir. İşte bu durumda, iştahın kapanmasına neden olan etmenleri bulmak gerekir. Bu araştırmanın sonunda net bir cevap bulamayabileceğinizi bilmelisiniz. Size dikkat etmeniz için bazı olasılıklarla yardımcı olmaya çalışalım. 

  • Kullandığı ilaçlar: Alzheimer hastasının kullandığı bazı ilaçların yan etkisi “iştahta azalmaya” neden olabilir. Eğer bu konuda bilgi sahibi olmak isterseniz, doktorunuza danışabilirsiniz.
  • Sosyalleşme kaybı: Yemekler genellikle sadece karın doyurma değil, sosyal bir aktivite işlevi de görür. İnsanlar yemek masasının etrafında yiyecek ve içeceklerin tadını çıkarırken, sohbet ederler, gülerler, eğlenirler. Demans’ın çeşitli türlerinden muzdarip yaşlılar genellikle kendi içlerine kapanır ve bu durum onların tabaklarında yemeklerin kalmasıyla sonuçlanabilir.
  • Tabaktaki kalabalık yemekler: Dolu bir tabaktaki kalabalık yemekler Alzheimer hastaları için oldukça zorlayıcı olabilir. Nereden başlayacağına karar vermekte zorlanan hastalar için bizin tavsiyemiz, onların işlerini kolaylaştıracak şekilde yemeklerin sırayla ikram edilmesidir.
  • Çatal-kaşık kullanımında güçlükler: Alzheimer hastaları yemek takımlarını kullanmakta güçlük çekebilirler (Çorbayı çatal ile içmeye çalışmak gibi). Bazı durumlarda bunları tamamen bir kenara bırakarak elleriyle yemeyi tercih edebilirler. Bu durumda yemek esnasında onlara refakat ederek bu durumu kolaylaştırmakta fayda vardır. 
  • Tatlıya düşkünlük: Alzheimer veya Demans’ı olan hastalar çocuk gibi davranarak yemeğe tatlıyla başlayıp karınlarını doyururlar ve diğer yemekleri yemek istemeyebilirler. Bu nedenle önce yemeklerini yiyip daha sonra tatlıya geçmelerini sağlamak gerekebilir. 

Bu sorunlarla karşılaşan bakıcılar bazı teşvikler ve kolaylaştırıcılar yardımıyla bir miktar yol alabilir. Her Demans’lı birey için ayrı bir strateji izlemek gerekir. Biz yine de birkaç tavsiyede bulunabiliriz. 

  • Duyusal olarak hazır olmasını sağlayın: Sessiz ve sakin olun, masa hazırlanırken rahat bir ortam yaratın, desenli masa örtüleri yerine düz renkli bir örtü kullanmak faydalı olabilir. Ayrıca diğer dikkat dağıtıcıları da ortadan kaldırın. 
  • Sosyal bir ortam yaratın: Yemek yerken onunla empati yakalayın, sohbet ederek yemeyi tercih edin. Ayrıca yediği yemeğin miktarını ve türünü denetleyebilmek için onunla birlikte yemenin çok önemli olduğunu unutmayın.
  • Beslenmeye odaklanın: Alzheimer, Demans, Parkinson gibi rahatsızlıkları olan bireylerin diyetleri önemlidir. Bu konuda mutlaka doktorunuza danışın. Kabızlık çeken yaşlılara yardımcı olmak için menüye mutlaka taze meyve ve tam buğday ekmeği gibi gıdalar ekleyin.
  • Kahve ve çayı sınırlandırın: Kafeinli kahveler ve çaylar diüretik etkiler doğurarak dehidrasyonu arttırır. Demans’lı bireyi bu içecekleri az tüketmek konusunda teşvik edin. Kullandıktan sonra su içmesini sağlayın. 
  • Su içirin: Doğru miktarda içilen su, diğer tüm faydalarının yanında, kabızlıktan ve idrar yolu enfeksiyonlarından korur.
  • Öğün sayısını arttırın: Alzheimer ve Demans’ın son dönemlerinde hastalar en son ne zaman yediklerini karıştırabilirler. Düzenli ve sık yemek oldukça düşen iştahlarına rağmen günlük olarak ihtiyaç duydukları yemek miktarına ulaşmalarına ve enerjilerini dengelemelerine yardımcı olur.
  • Tehlikeli gıdaları tanıyın: Bilişsel gerileme ile yemekler tanınmaz hale gelebilir. Yutma duyusu kaybedilebilir. Üzüm gibi boğulma tehlikesi yaratabilecek gıdaları öğünlerden çıkarın. Saplı yiyeceklerin saplarını alarak verin. Öğünlerin daha çok yumuşak gıdalardan oluşmasını sağlayın.
  • Dişlerini düzenli olarak kontrol edin: Hasarlı dişler, gevşek protezler sorun olabilir. Düzenli olarak dişçiyle görüşün. Alzheimer’lı birey kendisini anlatmakta güçlük çekerse ona yardımcı olmanız gerekebilir. 

Tüm bunlar ve Demans hastalarının karşılaştığı diğer sorunlar için A-Dora Huzurevleri Özel Bakım Üniteleri 24 saat hizmet veriyor. Yakınlarınıza yapacağınız en büyük iyilik, onları uzman bir kuruma emanet etmek olabilir! 

Adora Huzur Evi internet sitesinde yer alan hiçbir içerik kaynak gösterilmeden alıntılanamaz, izinsiz olarak kopyalanamaz veya başka mecralarda yayınlanamaz.