Alzheimer hastalığının üç aşaması vardır. Birinci aşamada ara sıra bellek kayıpları ve düşünsel bazı sorunlar vardır. Ancak bu aşamada kişi oldukça yüksek seviyede çalışmaya devam edebilir.
İkinci aşama veya orta derece Alzheimer’da kişilik değişikliği ve hafıza kaybı daha belirgin hale gelir. Hasta artık belli konularda bakıma ihtiyaç duyar. Bakıcı ihtiyacı bu aşamadan sonra ortaya çıkar. Bakıcı, hastanın kendisine bilmeden zarar vermesini engelleyecek şekilde bir yaklaşım sergilemelidir. İsimleri ve kimlikleri unutma, sevdiklerini başkalarıyla karıştırma gibi sorunların ortaya çıktığı aşamadır.
Alzheimer’ın son aşamasında ciddi Demans durumu ortaya çıkar. Birey konuşamadığı, çevresiyle etkileşim kuramadığı bu aşamada 24 saat bakıma ihtiyaç duyar. Alzheimer hastası yürüme konusunda sorun yaşadığı gibi, kasları ve refleksleri anormal şekilde hareket eder, kendi kendine beslenemez.
Bakım hizmeti veren kişinin zihinsel olarak bu duruma hazır olması. Karşılaşacağı sorunlar hakkında eğitim ve tecrübe sahibi olması iyi bir tercih olacaktır.
Alzheimer Bakımının Zorlukları
Alzheimer ilerledikçe temel bakım hizmetlerini karşılamak oldukça zor bir hale gelir. Alzheimer bakımını üstlenen bireyin karşılaştığı sorunları iki ana kategoride ele alabiliriz; bakıcının Alzheimer’lı bireyle ilgilenmekten dolayı yaşadığı zorluklar ve bu uğraşı esnasında kendisinin yaşadığı bireysel sorunlar.
Alzheimer hastasına bakmak zorunda kalan bireyler finansal, duygusal ve hatta yasal sorunlarla başa çıkmak zorundadır. Yıllarca ilgilendiğiniz bireyin hastalığın ilerleyen aşamalarında sizi tanımaması korkunç bir deneyimdir. Bu durumun aslında sizinle hiçbir alakası yoktur. Ayrıca bakım ailede sadece bir kişinin ve genelde kadının üzerine kalır. Yapılan araştırmalar bunun oranın %80 ile %90 arasında evin annesine kaldığını göstermektedir.
Bakımı yapılan hastanın yetenekleri saatten saate değişiklik gösterir. Davranışsal bütünlük tamamen ortadan kalkar. İleri aşamalarda hastanın banyo, tuvalet ve beslenme ihtiyaçları kesintisiz olarak bakıcı tarafından karşılanır. Sık sık kazalarla karşı karşıya kalınır.
Ne olursa olsun Alzheimer hastasının bakımını üstlenenler üzerinde kalıcı bazı etkiler bırakır. Bu kişi ailenin içindense başa çıkılması daha zor sorunlarla karşılaşılır.
A-Dora Huzurevleri, Alzheimer Vakfı tarafından önerilen Türkiye’deki ilk ve tek huzurevidir. Yakınlarınızın bakımıyla ilgili konularda destek olmak için daima hazır ekibimiz ve üç şubemizle hizmetinizdeyiz.
Doğru bir kurumdan alınan huzurevi bakım hizmeti sizin sağlayamayacağınız olanaklar, bilimsel yaklaşım yanında ev rahatlığında ve sıcaklığında olacaktır.