Alzheimer Egzersizleri

Aktif bir yaşam tarzı Alzheimer’lı bireyler dahil herkes için iyidir. Egzersiz yapmak hastalığı tedavi etmez ancak kişinin kendine güvenini arttırır, ruh halini düzeltir. Ayrıca kalp hastalığı ve bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltır. Yapılacak etkinliklerin çoğu düşük yoğunlukludur ve oldukça eğlencelidir. 

Konu hakkında yapılan ve altı yıl süren bir çalışma gösteriyor ki, Alzheimer hastalarının yaptıkları düzenli egzersizler, ruh hallerini iyileştiriyor ve hastalığın seyrini yavaşlatıyor. Özellikle hastalığın orta dönemlerinde olan Alzheimer’lı bireylerin daha bağımsız yaşamalarına olanak veriyor. Hatta ileri aşamalarda bile daha sıkı olan kaslar, daha az yardıma ihtiyaç duyarak yaşayabilmelerini sağlıyor. 

Alzheimer’lı bireylerin yapacakları aktivite miktarını tespit etmek için en önemli etken hastalığın evresidir. Yapılacak egzersizin süresi ve yoğunluğu ile ilgili mutlaka doktoruna danışın ve en az on dakikalık eğlenceli egzersizler yapın ve abartmayın. 

Isınma

Yürüme veya hafifçe gerilme gibi hafif hareketler eklemleri ve kasları egzersize hazırlar. Denge sorunu varsa egzersizleri otururken yapın. Örneğin bacaklarını çaprazlayıp ayak bileklerini her yönde on kez çevirmesini sağlayın. 

Etkinliğe başlarken kazalara yol açabilecek, halı, oyuncak, kablo gibi şeyleri ortadan kaldırın. 

Bahçe İle İlgilenmek

Bahçede yapılacak çalışmalar, dışarıda ve aktif olmak için harika bir yoldur. Ayrıca duyguları uyandırır, bir amaç kazandırır ve bitkileri seven insanlar için zengin bir anı kaynağı olabilir. Bir bahçede uzanma stresi ve tansiyonu düşürür. 

Havuz

Kucakta yüzmek veya aerobik yapmak çok iyi bir seçim olacaktır. Eklemler için iyidir ve rahatlatıcıdır. Aynı zamanda kalp için de iyidir. 

İç huzur

Ülkemizde pek bilinmeyen Tai Chi veya yoga gibi aktiviteler gücü ve esnekliği arttıracaktır. UCLA’da yapılan bir araştırmada, üç ay boyunca yoga yapan insanların, bulmaca gibi hafıza geliştirme egzersizlerinde daha iyi sonuçlar aldığını göstermiştir. Araştırmaya katılan kişilerin henüz Alzheimer’ı olmamasına rağmen, Alzheimer’a yol açacak semptomları bulunmaktaydı. Yoga onları daha az depresif, stresli ve endişeli hale getirdi. 

Yürümek

Yürüme kalp hastalıklarını, diyabeti ve daha pek çok hastalığı önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda düşünceyi toplamaya ve hafızayı geliştirmeye önemli bir destektir. Alzheimer’ın ilk evrelerinde olanlar daha uzun yürüyüşler yapabilir. Yapılan etkinliği keyifli hale getirmek için bir arkadaşla yola çıkılabilir veya köpek ile gezilebilir, müzik dinlenebilir. 

Her Şarta Uygun Egzersiz

Alzheimer’lı yakınınız hareket etmekte zorlanıyorsa bile egzersiz yapabilir. Örneğin bir sandalye üzerinde kollarını kaldırabilir, bacaklarını uzatabilir veya elleriyle koltuğun kenarlarına bastırabilir. Hatta sevdiği bir müziğin eşliğinde ufak hareketler yapması sağlanabilir. 

Egzersizler nerede yapılabilir?

Yakınınız, örneğin A-Dora gibi konusunda uzman bir huzurevi bünyesinde ise bu gibi egzersizleri zaten sürekli olarak yapacaktır. Ancak böyle bir yerde değilse, spor salonları, parklar, havuzlar kullanılabilir. Amaç hareket etmektir, yakınınız bu hareketleri evde de yapabilir. 

Sizin de bir hayatınız ve farklı sorumluluklarınız var. Bu yüzden bir program oluşturmakta ve bu konuya günde yarım saat ayırmakta fayda var. Yapacağınız hareketler, sadece yakınınız için değil, günün stresi içinde bunalan sizin için de iyi bir etkinlik olacaktır. 

Adora Huzur Evi internet sitesinde yer alan hiçbir içerik kaynak gösterilmeden alıntılanamaz, izinsiz olarak kopyalanamaz veya başka mecralarda yayınlanamaz.