Parkinson Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Parkinson, Demans’ın Alzheimer’dan sonra en çok rastlanan türlerinden biridir. Parkinson’u olan pek çok insanda bir sene içinde akıl yürütmede ve zihinsel yeteneklerde bozulmalar meydana gelir. 

Beyin fonksiyonlarındaki bozulma, titreme ve sarsaklık, kaslarda sertleşme, adımları karıştırma, duruşta bozukluk gibi semptomlarla kendini belli eder. Parkinson etkisini arttırdıkça, hafıza ve dikkat bozulur, kişi sağlam yargılarda bulunmak konusunda sıkıntı çekmeye başlar. Bir işi tamamlamak için gerekli adımları planlayamaz hale gelir. 

Parkinson’un 65 yaş üstü insanların yaklaşık %2’sini etkilediği sanılmaktadır. Bu oran onu en yaygın nörolojik rahatsızlıklardan biri yapar. Parkinson hastalarının %50 ile %80’inin hastalığın ilerleyen aşamalarında Demans yaşadığı ve Parkinson hastalığının başlangıcından Demans’a kadar geçen sürenin yaklaşık 10 sene olduğu saptanmıştır. 

Parkinson hastalığının belirtileri

1. Uyku bozuklukları ve aşırı gündüz uykusu
2. Denge ve yürümeyi başlatma bozukluğu
3. Hafızada, yargıda ve konsantrasyonda bozulmalar
4. Boğuk sesler çıkarma
5. Halüsinasyonlar görme
6. Paranoyak fikirler üretme
7. Depresyon
8. Sinir ve gereksiz kaygı hali 

Parkinson’u kesin teşhis eden bir test yoktur. Uzmanlar başlangıçta hareket bozulmalarına dayanarak teşhis koyarlar. Hastalığı iyileştiren veya hızını azaltan bir tedavi yoktur. Var olan tedaviler semptomları iyileştirmeye odaklanmıştır. 

Parkinson hastalığı konusunda uzman kadrosu ve yıllara dayanan birikimiyle A-Dora Huzurevleri – Bakım Üniteleri konu hakkında destek olmak için her zaman yanınızdadır.

Adora Huzur Evi internet sitesinde yer alan hiçbir içerik kaynak gösterilmeden alıntılanamaz, izinsiz olarak kopyalanamaz veya başka mecralarda yayınlanamaz.