Alzheimer yavaş ilerleme eğilimindedir. Birkaç yıl içinde giderek kötüleşir. Son aşamada Alzheimer beynin çoğu bölgesini etkileyerek hafıza, düşünme, yargılama, konuşma, problem çözme, kişilik ve hareket gibi kabiliyetlerde bozulmaya sebep olur.
Alzheimer hastalığı beş aşamada ele alınır;
- Preklinik Alzheimer
- Alzheimer’a bağlı hafif bilişsel bozukluk
- Alzheimer’a bağlı hafif Demans
- Alzheimer’a bağlı orta derece Demans
- Alzheimer’a bağlı ağır Demans
Demans, entellektüel ve sosyal yetenekleri günlük hayatı ciddi şekilde etkileyebilecek bir gurup semptomu tanımlamak için kullanılan isimdir.
- PreklinikAlzheime: Alzheimer’ın on yıllarca sürebilen, ancak araştırmayla saptanabilecek aşamasıdır. Bu dönemde ne hasta ne de çevresindeki kişiler oluşmakta olan rahatsızlığı fark etmez. Alzheimer hastalığına yönelik bir tedavi ortaya çıkmadığı için ileride bu erken aşamada teşhis çok daha önemli hale gelecektir.
- Alzheimer’a bağlı hafif bilişsel bozukluk: Hafif bilişsel bozukluğu olan kişilerin hafıza ve düşünme yeteneğinde küçük değişmeler olur. Ortaya çıkan değişiklikler henüz iş hayatını veya ilişkilerini etkileyecek boyutta değildir. İnsanlar yapılan konuşmaları, son dönem olaylarını veya randevularını hatırlamakta güçlük çekebilir, işlerini düzene koymak konusunda sıkıntı yaşayabilir.
Hafif bilişsel bozukluğu olan herkes Alzheimer hastası değildir. Bu aşamada doktorla görüşüp doğru teşhisin konulması sağlanmalı ve bozulmanın kaynağında Alzheimer olup olmadığı belirlenmelidir.
- Alzheimer’a bağlı hafif Demans: Kişinin günlük yaşantısını etkileyen hafıza kaybı, düşünce yapısında ortaya çıkan değişmeler ve bunun gibi sorunların aile tarafından da fark edilebildiği dönemdir.
Hafif Demans aşamasında:
– Son dönem olaylara ilişkin hafıza kaybı
– Problem çözme zorluğu
– Karmaşık işleri yerine getirme konusunda yaşanan sorunlar
– Kişilik değişiklikleri
– Düşünceleri toparlama ve ifade etmekte zorluklar
– Eşyaların kaybolması veya yanlış yerlerde olması gibi sorunlar yaşanır.
- Alzheimer’e bağlı orta derece Demans: Yoğun kafa karışıklığı ve unutkanlığın yaşandığı evredir. Kişi öz bakım ve günlük aktiviteler konusunda daha fazla yardıma ihtiyaç duyar.
Orta derece Demans aşamasındaki hasta;
– Gittikçe daha kötü kararlar vermeye başlar
– Derinleşen bir kafa karışıklığı içindedir
– Hafıza kaybı oldukça ilerlemiştir
– Günlük aktivitelerinde desteğe ihtiyaç duyar
– Kişilik ve davranışları önemli ölçüde değişir
- Alzheimer’e bağlı ağır Demans: Alzheimer’ın ilerleyen aşamalarında zihinsel işlevler bozulmaya devam eder; hastalığın, hareket kabiliyeti ve fiziksel yetenekleri çok etkilediği bir aşamaya geçilir.
– Birey tutarlı iletişim kurma yeteneğini kaybeder
– Kişisel bakımı tamamen yardıma muhtaç haldedir
– Fiziksel yetenekler çok azalmıştır
Kişiden kişiye ilerleme hızı ve semptomları farklılık gösterebilen Alzheimer’a bağlı Demans görülen kişi sayısı her geçen gün artmaktadır.