Bozulan Sirkadiyen Ritim Alzheimer Hastalığının Tetikleyicisi Olabilir

Uyku bozuklukları, anksiyete, Demans ve travmatik beyin kanaması gibi birçok beyin bozukluğu ile ilişkilidir.

Bugün ortaya çıkan yeni bulgular, anormal uyku-uyanıklık döngülerinin beyin patolojisini de olumsuz yönde etkilediğini gösteriyor. 

Bozuk uyku dengesi ve düzensiz sirkadiyen ritimlerin beyin üzerindeki etkileri daha iyi anlaşıldıkça araştırmacılar, Alzheimer, anksiyete gibi bozuklukları engellemek veya hafifletmek için yeni yollar buluyor. 

Nörobilim Derneği’nin yıllık toplantısında ortaya konan çalışmalar Neuroscience 2018 dergisinde yayınlandı. Son çalışmalar “iyi bir uyku çekmenin” ve bunu düzenli olarak yapmanın önemini göz önüne seriyor. 

Toplantının moderatörü, Harvard Tıp Fakültesi’nden Tıp Doktoru Clifford Saper,  “Bugün sunulan çalışmalar, uyku düzeninin neden birçok hastaya zarar verdiğini anlamamıza yardımcı oluyor” diyor.

Ayrıca “Uyku-uyanıklık dengesi ve Sirkadiyen ritimleri düzenlemeye odaklanan tedavilerin Alzheimer hastalığı ve anksiyete bozukluğu da dahil olmak üzere geniş bir hastalık dizisinin önlenmesi veya tedavisinde faydalı olabileceğini ve ayrıca herkes için iyi bir uykuya ihtiyaç duyulduğunu vurgulayacağını ileri sürüyor.” diyerek uyku dengesinin önemini belirtti. 

Kaynak: Society for Neuroscience 

Adora Huzur Evi internet sitesinde yer alan hiçbir içerik kaynak gösterilmeden alıntılanamaz, izinsiz olarak kopyalanamaz veya başka mecralarda yayınlanamaz.